Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Αυξάνονται τα κρούσματα επιθετικότητας σκύλων εναντίον των ανθρώπων τους

Ενώ είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, οι σκύλοι εκδηλώνουν πιο συχνά τώρα επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους τους. Ένας στους τρεις ιδιοκτήτες σκύλων ομολόγησε ότι υπήρξε θύμα επίθεσης από τον ίδιο τον σκύλο του. Η ανεπιθύμητη αυτό εξέλιξη αποδίδεται σε ελλιπή κοινωνικοποίηση των κουταβιών και σε ανεπαρκή ή ανύπαρκτη εκπαίδευση των σκυλιών από τους κυρίους τους. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που διεξήχθη από τη μεγάλη Βρετανική φιλοζωική οργάνωση Λαϊκό Ιατρείο για τα Άρρωστα Ζώα (People'sDispensary for Sick Animals, PDSA).

Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις όπου τα σκυλιά εκπαιδεύονται για να είναι επιθετικά. Αυτές όμως είναι ελάχιστες μπροστά στον αριθμό των σκυλιών που επιτίθενται ή ακόμη δαγκώνουν τους ανθρώπους της οικογένειάς τους.


Αξιωματούχος της PDSA δήλωσε: «Έγκαιρη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση του κουταβιού είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης της επιθετικότητας».

Σ’ ό,τι αφορά ειδικά την επιθετικότητα προς τα μέλη της οικογένειας, αυτή οφείλεται σε μια σύγχυση που υπάρχει στο μυαλό του σκύλου σ’ ό,τι αφορά την ιεραρχία και τους κανόνες συμβίωσης. Αν το σκυλί είναι παραχαϊδεμένο και δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, τότε αρχίζει να πιστεύει ότι αυτός είναι αρχηγός της οικογένειας και όλα επιτρέπονται, ακόμη και η επιθετική συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται η επιθετικότητα που επιδεικνύουν μικρόσωμα σκυλάκια. Οι ιδιοκτήτες τους τους συμπεριφέρονται ωσάν να είναι παιγνίδια και όχι σκύλοι. Με τη σωστή εκπαίδευση οι ρόλοι γίνονται ξεκάθαροι και ο σκύλος αισθάνεται ήρεμος και ασφαλής.
ΣΟΥ ΆΡΕΣΕ;

--> -->
author

Σχετικα με τα σχολια

Οι απόψεις και τα σχόλια σας είναι όλα αποδεκτά, απλά να εκφράζονται με κόσμιο τρόπο, χωρίς να θίγονται πρόσωπα και καταστάσεις. Ευχαριστούμε έκ των προτέρων!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου